{h1}
άρθρα

Μουσείο Solomon R. Guggenheim

Anonim

Εισαγωγή

Το Μουσείο Solomon R. Guggenheim είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στην πέμπτη λεωφόρο στην γειτονιά Upper East Side του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Σχεδιασμένο ως χαρακτηριστική κυλινδρική μορφή από τον αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright, αναγνωρίζεται ευρέως ότι είναι ένα ορόσημο παράδειγμα του Διεθνούς Στυλ.

Αρχικά, το μουσείο ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Solomon R. Guggenheim το 1939, αλλά σε διαφορετική τοποθεσία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, έγιναν σχέδια για κίνηση και ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ ανατέθηκε να σχεδιάσει ένα νέο «ναό του πνεύματος».

Ήταν το μοναδικό μουσείο που ο Wright σχεδίασε και θα αποδειχθεί το τελικό του έργο, καθώς πέθανε έξι μήνες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τον Οκτώβριο του 1959. Προκάλεσε μια μικτή απάντηση, με ορισμένους κριτικούς να το ονομάζουν «το πιο όμορφο κτίριο στην Αμερική»., ενώ άλλοι πίστευαν ότι η αρχιτεκτονική απέσυρε από την ίδια την τέχνη, λέγοντας ότι είναι λιγότερο μουσείο παρά μνημείο του Ράιτ.

Είναι πλέον ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, με περίπου 1, 3 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

σχεδιασμός και κατασκευή

Ο Ράιτ δεν είχε ιδιαίτερη προσοχή στην ιδέα να σχεδιάσει ένα κτίριο για το υπερχρεωμένο και υπερπληθυσμιαζόμενο Μανχάταν. Ωστόσο, αφού εξέτασε αρκετές τοποθεσίες, επέλεξε την τοποθεσία της Fifth Avenue λόγω της στενής γειτνίασής της με το Central Park. Η αστική τοποθεσία σήμαινε ότι ο Ράιτ έπρεπε να σχεδιάσει το κτίριο κάθετα και όχι οριζόντια, σε μορφή που ήταν μια απόκλιση από τα αγροτικά έργα με τα οποία ήταν συνδεδεμένος.

Εγκαταστάθηκε σε μια κυλινδρική μορφή, με μια ευρύτερη κορυφή από τη βάση, και την εμφάνιση μιας λευκής κορδέλας καμπυλωμένης σε μια στοίβα, σε έντονη αντίθεση με τα τυπικά ορθογώνια κτίρια που χαρακτήριζαν το Μανχάταν.

Το σχέδιο του Ράιτ απέχει από τη συμβατική προσέγγιση της διαμόρφωσης των μουσείων. Σχεδίασε μια συνεχή ελικοειδή ράμπα σε μια ήπια πλαγιά που περιστρέφεται γύρω από τα εξωτερικά άκρα του κτιρίου. Αυτό επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν το αίθριο 92 μ. Που ανεβαίνει σε ένα εκτεταμένο γυάλινο θόλο, περνώντας αρκετούς κόλπους των έργων τέχνης σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργώντας ένα «μεγάλο χώρο σε συνεχές πάτωμα».

Όσον αφορά τη λειτουργία, πολλοί καλλιτέχνες έφεραν αμφιβολίες για το σχεδιασμό του. Το σχήμα των εσωτερικών τοίχων σήμαινε ότι οι πίνακες έπρεπε να κλίνουν προς τα πίσω και υπήρχαν δυσκολίες να κρέμονται γραμμικά έργα τέχνης σε κοίλες επιφάνειες.

Η κατασκευή του κτιρίου καθυστέρησε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου αυξήθηκε το κόστος των δομικών υλικών. Η κατασκευή άρχισε πραγματικά το 1956 και ολοκληρώθηκε το 1959.

Μεταγενέστερη κατασκευή

Το μουσείο έχει αλλάξει αρκετές φορές από την ολοκλήρωσή του. Υπήρξε σημαντική επέκταση και ανακαίνιση το 1990-92, όταν πραγματοποιήθηκε το αρχικό σχέδιο του Wright για έναν παρακείμενο πύργο ψαμμίτη. Επιπλέον, ο φεγγίτης του αίθριου, που καλύφθηκε, αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή.

Μεταξύ 2005 και 2008, το μουσείο υπέστη εξωτερική αποκατάσταση για την αποκατάσταση των ρωγμών και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου του κλίματος.

Συνιστάται

Έρευνα για νέα τσιμέντα για τη μείωση των εκπομπών CO2

Απογοητευτικός

Fernsehturm Βερολίνο