{h1}
άρθρα

Δικαστήρια του Μπορντό

Anonim

Η έννοια του σχεδιασμού αφορούσε την «απελευθέρωση» των αίθουσων του δικαστηρίου από το «κουτί». Το ξύλινο επίχρισμα χρησιμοποιεί ένα μείγμα υψηλής τεχνολογίας, μηχανήματα ελεγχόμενων από υπολογιστή και παραδοσιακή τεχνική.


Η εταιρία Richard Rogers (RRP, τώρα Rogers Stirk Harbour + Partners, RSH + P) κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό νέων δικαστηρίων για την ιστορική πόλη του Μπορντό το 1992. Το σχέδιο ήταν για ένα κτίριο που, μέσα από ένα αίσθημα διαφάνειας ανοίγματος, να δημιουργήσει μια θετική αντίληψη της προσβασιμότητας του γαλλικού δικαστικού συστήματος. Η σύντομη περιγραφή ήταν περίπλοκη, απαιτώντας πλήρη διαχωρισμό της δημόσιας και δικαστικής κυκλοφορίας. Με το τράβηγμα του κτιρίου στα συστατικά μέρη του, η προκύπτουσα διαφάνεια ενθαρρύνει μια αίσθηση προσανατολισμού, καθιστώντας ένα ιστορικά επιβλητικό θεσμό πιο προσιτό.

Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν η δημιουργία δημόσιου χώρου και η ενσωμάτωση με το υπάρχον αστικό τοπίο. Η δημόσια είσοδος στο κτίριο γίνεται μέσω σκαλοπατιών που βρίσκονται στο πλάι και οδηγούν στο κέντρο του κτιρίου, όπου συναντιούνται οι δικηγόροι, οι πελάτες τους και το κοινό.

Οι επτά λοβοί του δικαστικού σώματος είναι επενδυμένοι με κέδρο, που εκτρέφονται σε πηλωτή πάνω από το βάθρο ασβεστόλιθου μέσα σε ένα μεγάλο τείχος από γυάλινο τοίχωμα κάτω από μια κυματοειδή οροφή. Τα διοικητικά γραφεία προσεγγίζονται με γέφυρες που καλύπτουν το αίθριο - η σαφήνεια του σχεδίου εξασφαλίζει ότι διατηρούνται διαφορετικές ασφαλείς διαδρομές σε όλο το αίθριο τόσο για το κοινό όσο και για τους δικαστές. Με τη χρήση ακανόνιστων μορφών και φυσικών υλικών, το κτήριο συμπληρώνει επιτυχώς τα ευαίσθητα περιβάλλοντα του, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του μεσαιωνικού τείχους της πόλης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε αποτελεσματικά συστήματα παθητικού ελέγχου. Οι λοβοί είναι σκιασμένοι κάτω από τη μεγάλη στέγη και τα χειροκίνητα παράθυρα σπηλαίων κατά τη δυτική πρόσοψη μειώνουν το ηλιακό κέρδος. Οι όγκοι που μοιάζουν με φιάλη επιτρέπουν το φως της ημέρας βαθιά μέσα στα δωμάτια του δικαστηρίου και, μέσω του ύψους τους, εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας μέσω της στρωματοποίησης. Το γυάλινο κουτί που περιτυλίσσεται γύρω από τους θαλάμους, με τα συστήματα θωράκισης και αερισμού που είναι ενσωματωμένα στην οροφή, λειτουργεί ως δοχείο αναπνοής. Επιπλέον, το βάθρο και τα γραφεία είναι χτισμένα σε σκυρόδεμα - ένα πολύ αποτελεσματικό παθητικό σύστημα ελέγχου της θερμότητας.

Πληροφορίες σχεδίου:

  • Τόπος / ημερομηνία: Μπορντό, Γαλλία 1992-1998
  • Πελάτης: Tribunal de Grande Instance
  • Κόστος: 27 εκατομμύρια λίρες
  • Συνολικός εσωτερικός χώρος: 25.000m²
  • Αρχιτέκτονας: Συνεργασία με τον Richard Rogers
  • Διαρθρωτικός Μηχανικός: Ove Arup & Partners / OtH Sud-Ouest
  • Μηχανικός Υπηρεσιών: OtH Sud-Ouest / Ove Arup & Partners
  • Ποσότητα Επιθεωρητής: Διεπαφές, Ingèrop
  • Ακουστικός Σύμβουλος: Εργαστήρια Έρευνας Ήχου
  • Σύμβουλος επενδύσεων: Ράις Francis Ritchie
  • Αρχιτέκτονας Τοπίου: Dan Kiley / Edward Hutchison / Συνεργάτες Υποκατάστημα
  • Σύμβουλος Φωτισμού: Σύμπραξη Σχεδιασμού Φωτισμού
  • Κύριος Ανάδοχος: Spie Citra Midi Atlantique
  • Διαχείριση ιστοσελίδας: OtH Sud-Ouest

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πλήρες φύλλο εργασίας.



--Χρήστη: RSHP

Συνιστάται

Σήμανση CE

Λόρδος Προηγούμενος του Μπράμπτον

Ένα CIOB